Lag en skjermvideo

Lag en skjermvideo med Snagit

Der finnes mange programmer til opptak av skjermvideoer. Noen er gratis, og noen koster litt. Jeg har prøvd de fleste, og kommer hele tiden tilbake til at man får det man betaler for. Jeg bruker mest et program som heter Screenflow (til mac) og Camtasia (både mac og pc). Disse er kraftige programmer hvor du har gode redigeringsmuligheter.

Snagit er lillebroren til Camtasia. I Snagit har du ikke muligheter til å gå inn å redigere i videoen etter at den er spilt inn. MEN – det kan faktisk på mange måter være et pluss! – Da slipper du å bruke masse tid på å redigere og finpusse på det du lager!

Her er 10 gode tips du bør tenke over når du lager en skjermvideo:

  1. Lag korte og konsise videoer. Del heller opp temaet i flere små videoer enn å lage en lang video. Da blir det lettere å finne frem til det du vil se, det blir mye letter å spille inn videoene og det er MYE lettere å holde konsentrasjonen oppe for de som ser på!
  2. Vær tydelig og konkret. Ikke noe snikksnakk! Ikke vær redd for at du sier for lite. Det er bedre med en video på 1 minutt med god og konsis info enn en video på 7 minutter med mye småsnakk.
  3. Lag et manus. Et manus kan være alt fra en stikkordsliste til et utskrevet manus – ord for ord. Min erfaring er at det er lurt å skrive et fullstendig manus inn i mellom. Da får du virkelig tenkt igjennom hvordan du kan ordlegge deg og hvor lite/mye du skal si.
  4. Hold musen i ro. Det er lett å bruke musen til å peke hit og dit og markere tekst i hytt og pine. Det kan føles som riktig å gjøre når du spiller inn videoen, men for mye bevegelser på skjermen med musen vil bare virke forstyrrende. Prøv å hold musen i ro hvis det ikke er noe spesielt du vil vise. Pek gjerne på et element, slipp musen og si det du skal si.
  5. Ha en generalprøve. Hvis du bruke nettsteder, programmer eller lignende kan det være veldig lurt å ta en rask gjennomkjøring før du starter opptaket. Sørg for at alt fungerer som det skal.
  6. Bruk pauseknappen. Ikke vær redd for å bruke pauseknappen når du tar opp. Hvis du står litt fast, trykk på pause og tenk deg litt om. Så kan du starte igjen når du er klar. Bruk også pauseknappen når du skal bytte til en annen visning (f.eks en annen webside, tekst, bilde e.l.) så slipper de som ser på å vente på at du leter det frem.
  7. Rydd unna unødvendige forstyrrelser. Rydd skrivebordet, lukk vinduer du ikke bruker og fjern alle unødvendige elementer som vises. Det du snakker om må få fullt fokus, ikke alt annet.
  8. Snakk langsomt, tydelig og i et behaglig toneleie. Det kan være vanskeligere å følge med på en video enn i virkeligheten. Senk tempoet litt og snakk tydelig.
  9. Kast deg ut i det. Ikke ha for høye krav! Prøv og feil masse, og be om tilbakemeldinger fra elevene. Prøv å finne ut hva som fungerer best for de elevene du har. Her er det ingen fasit!
  10. Kjøp en usb-mikrofon. En usb-mikrofon kan utgjøre en veldig stor forskjell i forhold til den innebygde mikrofonen på datamaskina. Der finnes mange typer mikrofoner, noen billige og andre dyre. Men selv en billig mikrofon vil nok være mye bedre enn å bruke den innebygde mikrofonen.

Lag en skjermvideo med Snagit

Password Reset

Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.